eerste woning aangesloten op waterstof

De eerste woning op waterstof in Nederland is een feit. De bestaande woning in Delft is medio november aangesloten op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Hierdoor kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. Ze merken geen verschil in gebruik, warmte en comfort ten opzichte van een gewone cv-ketel.

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor aardgas, waarvan de levering en prijs momenteel onder druk staan. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. De woning is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok van het DreamHûs dat op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus staat.

Het H2@Home project is uniek voor het Europese vasteland. Dat unieke karakter zit in een combinatie van factoren: de waterstof wordt via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd, de woning is bewoond, het gaat om een individuele woonaansluiting en de waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. De testomgeving is dus zeer realistisch. Dat maakt de resultaten extra belangrijk voor het bepalen van de wijze waarop bewoners in de toekomst optimale toegang tot waterstof krijgen.

Verschillende Aalberts bedrijven hebben meegewerkt aan dit project. Ook Aalberts integrated piping systems heeft haar bijdrage geleverd door de woning te voorzien van VSH Super en VSH Xpress leidingsystemen. Momenteel zijn wij druk bezig om de relevante productlijnen gecertificeerd te krijgen voor Waterstof.

H2@Home test en onderzoekt er allerlei facetten: Wat is er nodig om veilig en betrouwbaar te installeren? Hoe reageren de leidingen en apparaten op waterstof? Welke eisen moeten in wet- en regelgeving verankerd worden? Enzovoorts. Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Tevens worden nieuwe modules getest en zullen er incidenteel calamiteitenoefeningen plaatsvinden. De proef wordt in juli 2022 afgerond.

Aalberts integrated piping systems wil een actieve bijdrage leveren aan de energie transitie die in Nederland noodzakelijk is en past haar productaanbod aan om aan de vraag uit de markt te kunnen voldoen.

www.h2athome.nl

H2@Home wordt uitgevoerd met ondersteuning vanuit de Waterstof-tenderregeling van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

deel dit bericht

meer nieuws

gerelateerde productlijnen